نحوه استفاده از لنز طبی چگونه است؟ استفاده از لنز طبی به مراحل زیر تقسیم میشود:
- ملاقات با یک چشم پزشک: جهت استفاده از لنز طبی، ابتدا باید با یک چشم پزشک متخصص ملاقات کنید. او نوع و مدل لنز مناسب برای چشم شما را مشخص میکند و با شما در مورد راهنماییها و اطلاعات مهم برای استفاده از لنز طبی صحبت میکند.
- شستشوی دستها: قبل از استفاده از لنز طبی، همیشه دستهای خود را با صابون و آب دست بدون استفاده از حاشیه صابون بشویید و خشک کنید. این کار مانع از ورود هرگونه عفونت و آلودگی به چشم میشود.
- استفاده درست از لنزها: برای استفاده از لنز چشم، به دستورات چشمپزشک خود عمل کنید. ممکن است لنزهای شما نیاز به استفاده از پایههای مرطوب کننده یا قطرههای چشمی داشته باشند.
همچنین، برای خارج کردن لنزها چهار قاعدهی زیر را رعایت کنید:
شستشوی دستها، نگهداری ناخنهای کوتاه، باز کردن چشمان به آرامی و استفاده از انگشتان اشاره ی دست برای گرفتن لنز. - مراعات بهداشتی: هیچ وقت لنزهای خود را با آب خنک یا مایعات نقرهای تمیز و یا به آنان بپاشید. از بازرسی منظم لنزهای خود استفاده کنید و اگر هرگونه آسیب یا پاره شدنی را مشاهده کنید، به چشمپزشک خود اطلاع دهید.
- اپتیکس: در صورت نیاز، اپتیکس (راهنمای دید)ها را با لنزهای خود استفاده کنید. این ارائه دهندهی اصلاحی دید برای موقعیتهای خاص است که نیاز به دید بهتری برای تمرکز روی اشیا دارید.
- مراقبت از لنزهای شما: هر لنز دارای راهنمای استفاده و مراقبت خاصی است. حتماً از راهنمای تامین کننده لنزهایتان پیروی کنید. این شامل شستشوی روزانه٬ نگهداری در ظروف حاوی مایع شستشوی مخصوص، تمیز کردن روزانه٬ تعویض دورهای، عدم استفاده از لنزها در هنگام شنا و استحمام یا در معرض آبهای آلوده است.
نکات بالا فقط راهنما برخی از مراحل استفاده از لنز طبی است. همواره بهتر است راهنمای پزشک خود را دنبال کنید و در صورت بروز هرگونه مشکل یا سوال، از او استفاده کنید.
آیا بین نحوه استفاده از لنز طبی سخت یا نرم تفاوتی وجود دارد؟
رایج ترین نوع لنز سخت، لنزهای نفوذپذیر گاز نامیده می شود. این لنزهای سخت به اکسیژن اجازه می دهند تا به قرنیه شما برسد. آنها همچنین دوام بیشتری نسبت به لنزهای نرم دارند، بنابراین دوام بیشتری دارند. لنزهای تماسی نرم انتخاب محبوب تری نسبت به لنزهای سخت هستند.
از جنبه منفی، لنزهای تماسی سخت احتمال بیشتری برای ایجاد عفونت دارند. همچنین ممکن است نسبت به لنزهای نرم راحت تر باشند.
علیرغم تفاوت های آنها، می توانید لنز های سخت و نرم را به یک شکل و با دنبال کردن مراحل ذکر شده در بالا قرار دهید.
اگر لنز ناراحت کننده است چه باید کرد؟
اگر به تازگی استفاده از لنزهای تماسی را شروع کرده اید، بدانید که ممکن است در چند روز اول کمی احساس ناراحتی کنید. این بیشتر در مورد لنزهای سخت رایج است.
اگر پس از استفاده از لنز چشمتان احساس خشکی کرد. از قطرههای مخصوص که بهطور خاص برای لنز چشم ساخته شدهاند، استفاده کنید.
اگر پس از استفاده از لنز احساس خراشیدگی، درد یا سوزش چشم شما کرد، مراحل زیر را دنبال کنید:
بیشتر بخوانید:
لنز توریک داخل چشمی چیست و چگونه کار می کند؟
- اول، چشمان خود را مالش ندهید. این می تواند به لنز تماسی شما آسیب برساند یا ناراحتی را افزایش دهد.
- دست های خود را خوب بشویید و خشک کنید. سپس لنز را بردارید و با محلول لنز تماسی کاملاً بشویید.
- لنز را به دقت بررسی کنید. تا مطمئن شوید که پاره نشده است. اگر اینطور است، لنز را دور بیندازید و از یک لنز جدید استفاده کنید. اگر یدکی ندارید، حتماً فوراً با چشم پزشک خود پیگیری کنید.
- اگر لنز آسیبی ندیده است، پس از شستشو و تمیز کردن کامل آن را به دقت داخل چشم خود قرار دهید.
- اگر لنز شما اغلب ناراحت کننده است و مراحل بالا جواب نمی دهد، یا قرمزی یا سوزش دارید، استفاده از لنز را متوقف کنید و با پزشک خود تماس بگیرید.
نحوه مراقبت ایمن از لنزهای تماسی
برای حفظ سلامت چشمهایتان، پیروی از دستورالعملهای مراقبت مناسب برای لنزهای تماسیتان مهم است. عدم انجام این کار می تواند منجر به بیماری های چشمی متعددی از جمله عفونت های جدی شود.
در واقع، طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، عفونتهای چشمی جدی که میتوانند منجر به نابینایی شوند، تقریباً 1 نفر از هر 500 استفاده کننده لنز تماسی را در هر سال تحت تأثیر قرار میدهند.
ساده ترین راه برای کاهش خطر عفونت چشم و سایر عوارض، مراقبت صحیح از لنز است.
برخی از نکات مهم برای مراقبت شامل نکات زیر است:
- قبل از استفاده از لنز، مطمئن شوید که دست های خود را کاملاً بشویید و خشک کنید.
- لنزهای خود را بیش از حد استفاده نکنید.
- حتما لنزهای تماسی را در طول شب در محلول ضدعفونی نگه دارید.
- لنزها را در محلول نمکی نگهداری نکنید. سالین برای شستشو عالی است، اما نه برای نگهداری لنزهای تماسی.
- پس از استفاده از لنز، جالنزی خود را با محلول لنز بشویید. برای تمیز کردن یا نگهداری لنزهای خود از آب استفاده نکنید.
- کیس لنز خود را هر 3 ماه یکبار تعویض کنید. با لنزهای تماسی خود نخوابید.
- برای جلوگیری از خراش چشم، ناخن های خود را کوتاه کنید.
- اگر ناخن های بلندی دارید. فقط از نوک انگشتان خود برای دست زدن به لنزهای استفاده کنید.
- با لنز، شنا یا دوش گرفتن ممنوع است. آب می تواند حاوی عوامل بیماری زا باشد که پتانسیل ایجاد عفونت چشم را دارند.
نکاتی برای اولی ها
یادگیری نحوه استفاده از لنزهای تماسی ممکن است زمان ببرد. اگر روش های بالا را امتحان کرده اید. و هنوز مشکل دارید، گزینه دیگری وجود دارد که می توانید در نظر بگیرید.
ترس از استفاده از لنز چشم برخی افراد میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. برخی از این دلایل ممکن است عبارت باشند از:
- نگرانی از آسیب به چشم: برخی افراد ممکن است نگران استفاده از لنز در چشم خود باشند و احساس کنند که ممکن است به چشمهایشان آسیب برسانند.
- ترس از عدم توانایی در استفاده صحیح از لنز: استفاده از لنز چشم نسبت به استفاده از عینک همچنین نکات و فنون خاصی را میطلبد و ممکن است برخی افراد نگران این باشند که نتوانند صحیح از لنز استفاده کنند.
- نگرانی از عوارض جانبی: احساس تردی و سوزش در چشمان، خارش، قرمزی و یا عوارض دیگر ممکن است باعث نگرانی برخی از افراد درباره استفاده از لنز چشم شود.
- نگرانی در مورد از دست رفتن لنزها: لنزهای چشم کوچک و قابل از دست رفتن هستند و برخی افراد ممکن است نگران این باشند که لنزهایشان را از دست بدهند و نتوانند تعویض کنند.
ترس از استفاده از لنز چشم قابل غلبه است. و با راهنمایی مشاورین لنز شو و اطمینان از استفاده صحیح و پیروی از دستورات مربوطه، این ترس را کاهش دهید. همچنین، مشاوره با پزشک چشم و استفاده از لنز چشم همیشه نکته مهمی است.
حال نحوه استفاده از لنز طبی را میدانید.